Læsning er en forudsætning for børns udvikling. Men mange danske børns læselyst er udfordret. Derfor ønsker Danmarks Radio nu i samarbejde med blandt andre Trygfonden at udvikle og afprøve nye læsemetoder, så børnene får en anden opfattelse af læsning, bliver nysgerrige og får lyst til at læse.
Projektet er treårigt og hedder ’En verden af historier’. Det bliver gennemført på tværs af DR’s platforme og med aktiviteter i dagtilbud, skoler og på landets biblioteker, oplyser Trygfonden på sin hjemmeside.
Projektet involverer børn, der skal afprøve de nye læsemetoder, og forskere, som skal observere effekten af dem. Med en primært kropslig, sanselig og sensorisk tilgang til læsning er det målet, at projektet skal finde frem til tv-programmer, medieprodukter og læringsmaterialer, som kan medvirke til at løse de udfordringer, der i dag står i vejen for børns motivation for at læse.
”Læsning er en grundlæggende kompetence i vores samfund, som sikrer, at vi kan orientere os, tage stilling og forholde os kritisk til de informationer, vi møder på vores vej. I DR’s børnetilbud samler vi børn om lærerige og sjove oplevelser i et trygt fællesskab med plads til alle. Vi udvikler børnenes fantasi, styrker deres udvikling og selvværd på tværs af tv, events, spil og undervisning i læringsuniverserne på ’DR Lær’. Ambitionen med DR’s engagement i ’En verden af historier’ er at udvikle metoder, der kan redefinere læsebegrebet, så det blandt andet også favner interaktion med litteratur gennem teknologier, som børn er opvokset med,” siger DR’s direktør for Kultur, Børn og Unge Henrik Bo Nielsen.
Det er afgørende at opmuntre og støtte børns læselyst for at give dem de bedste muligheder i livet
Rie Odsbjerg Werner – Administrerende direktør, Trygfonden
Trygfonden støtter projektet med 31 millioner kroner fordelt over tre år.
”Læselyst er vigtig for at stimulere børns sprog, fantasi og kreativitet. Gennem bøger kan de rejse til fjerne lande og opdage nye verdener og synspunkter. De kan møde mennesker, der er ligesom dem, og mennesker, der er helt anderledes. Gennem bøger bliver de udfordret til at tænke kritisk og reflektere over det, de læser. Det er derfor afgørende at opmuntre og støtte børns læselyst for at give dem de bedste muligheder i livet,” siger Rie Odsbjerg Werner, der er administrerende direktør i Trygfonden.
Ny forskning i børns digitale liv
Vi bliver i børnehøjde med nyheden om, at Rockwool Fonden netop har besluttet at give 7,9 millioner kroner til et forskningsprojekt på DPU, Aarhus Universitet om børns digitale liv og trivsel i skolen.
”Det er meget afgørende at forstå, at børn og unges digitale liv er komplekst. Det kan være arenaer for mobning og eksklusion og andre ubehagelige oplevelser. Men det kan også være adgangen til at kunne indgå i sociale fællesskaber – også i den fysiske verden sammen med kammerater og andre jævnaldrende. Ingen familier har længere en fastnettelefon, og når der spontant skal laves aftaler om at mødes for at spille fodbold eller stå på skateboard, så glider kommunikationen på chatbeskeder og i virtuelle vennegrupper,” siger lektor Andreas Lieberoth fra DPU, Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.
Andreas Lieberoth står i spidsen for projektet, som skal undersøge sammenhængen mellem elevers digitale liv og deres velbefindende i skolen, og hvordan både lærere og forældre kan intervenere på en meningsfuld måde for at støtte børnene. Projektet skal løbe over de kommende fire år.
Forskerne vil blandt andet undersøge, hvordan det digitale liv udfolder sig i skolen for elever fra 3. klasse til 8. klasse, og hvordan skolen kan være med til at understøtte bedre velbefindende for børnene.
Projektet gennemføres på tre folkeskoler i samarbejde med Læremiddel.dk på UC Lillebælt, Børns Vilkår og skoleforvaltningen i Aarhus.
Flere børn kan dyrke fritidsaktiviteter
For mange børn fra familier med begrænsede midler kan det være svært at deltage i fritidsaktiviteter på lige fod med skolekammeraterne, da der ikke er penge til kontingent og udstyr. Broen Danmark er en frivillig forening, der hjælper børn og unge i hele landet ind i aktive fællesskaber via lokale foreninger og klubber, og Broen har netop for femte år i træk modtaget en donation fra EDC Poul Erik Bech Fonden.
De 1,1 millioner kroner fra Poul Erik Bech Fonden fordeles til 21 af Broens lokalforeninger, oplyses det i en pressemeddelelse.
"I 2022 hjalp vores lokalforeninger i Broen Danmark i alt 6.767 børn og unge mod 4.967 ved seneste opgørelse for 2021. Det er en stigning på cirka 36 procent, og vi ved, at der er endnu flere, der har brug for hjælp til at indgå i fritidsaktiviteter lokalt. Arbejderbevægelsens Erhvervsråd opgjorde i 2021 tallet af børn og unge, som lever i relativ fattigdom til 53.800, så der er et stort behov. Derfor er vi meget glade for endnu en flot donation fra EDC Poul Erik Bech Fonden,” siger Erik Haumann, der er sekretariatsleder i Broen.
Direktør i fonden Jane Bech understreger, at Broens frivillige er med til at reducere social ulighed og er med til at fremme trivsel og sundhed blandt børn og unge.
”Arbejdet foregår i samarbejde med blandt andre pædagoger, lærere, SSP og andre professionelle, der har tæt kontakt med børnene i deres daglige arbejde. Foreningens frivillige yder en enorm indsats ved at engagere sig i børnene og giver dem vigtige succesoplevelser og positive oplevelser," siger Jane Bech.
Støtte til grønne byoaser
Der er bogstavelig talt udsigt til høj bølgegang og knæhøj karse hos de 57 vidt forskellige foreninger, grønne fællesskaber og organisationer, som hver kan se frem til at modtage op til én million kroner i støtte fra Nordea-fondens ’Her gror vi’-pulje. Herfra er der netop uddelt i alt 37,7 millioner kroner til nye blå og grønne åndehuller i byer over hele Danmark.
Puljen er iværksat for at støtte borgerdrevne initiativer, som får både bynaturen til at gro og fællesskaberne til at vokse for eksempel i form af friluftsbade, fælles byhaver og legepladser med biodiversitet i fokus.
Der er saft og kraft i de borgerdrevne initiativer, og vi glæder os til at bidrage til at få de mange fællesskabsorienterede aktiviteter til at spire
Henrik Lehmann Andersen – Administrerende direktør, Nordea-fonden
Nordea-fonden havde oprindeligt øremærket 50 millioner kroner til puljens to uddelingsrunder, men på grund af stor efterspørgsel uddeles samlet 66,8 millioner kroner.
”Vi er igen blevet blæst bagover af det enorme engagement, vi har mødt i både frivillige og professionelle organisationer. Der er saft og kraft i de borgerdrevne initiativer, og vi glæder os til at bidrage til at få de mange fællesskabsorienterede aktiviteter til at spire,” siger Henrik Lehmann Andersen, administrerende direktør i Nordea-fonden, i en nyhed på fondens hjemmeside.
De 57 projekter kommer fra hele landet, men især foreninger i de større danske byer har vist interesse for puljen.
Seks museer sætter fokus på lokal bygningskultur
Den filantropiske forening Realdania har netop uddelt støtte til seks museer, der skal i gang med at formidle den lokale bygningskultur på nye måder.
Landets kulturhistoriske museer spiller en vigtig rolle i at formidle bygningskulturen i det lokalområde, de er en del af. Den rolle ønsker Realdania at understøtte, understreger foreningen i en nyhed på hjemmesiden. Derfor har Realdania som led i projektet ’Kulturhistoriske museer og engagement i den lokale bygningskultur’ uddelt i alt godt en million kroner til, at seks museer kan udvikle nye metoder til at fortælle om den lokale bygningskultur.
”Vi vil gerne styrke museerne i at skabe engagement om den lokale bygningskultur. Med projektet giver vi museerne mulighed for at udvikle og afprøve nogle nye tilgange til formidlingen til deres brugere og nå ud til nye brugergrupper. Nye tilgange, der kan styrke brugernes forståelse for kvaliteterne i det lokale bygningsmiljø og betydningen af at værne om det,” siger Vera Noldus, der er projektchef i Realdania.
De seks projekter, der har modtaget støtte, er Østfyns Museer, Sydvestjyske Museer, Museum Vestsjælland og Kroppedal Museum, som alle har fået 200.000 kroner, mens Langelands Museum og Museum Østjylland har modtaget henholdsvis 150.000 og 100.000 kroner.
Friskoles venneforening får penge til lokale initiativer
Vi bliver ude i ét af de mindre danske lokalsamfund med nyheden om, at Venneforeningen til Gjerrild Bønnerup Friskole har modtaget 13.450 kroner, som foreningen kan bruge til lokale initiativer og aktiviteter til glæde for lokalsamfundet. Friskolen ligger nær Grenå, og pengene er uddelt af Fonden bag Andelskasserne i område Nord.
Mikael Nielsen, som er formand for Fonden bag Andelskasserne i område Nord, glæder sig over, at fonden med bevillingen kan være med til at sprede glæde og udvikling i lokalsamfundene.
”Uddeling af midler er vigtigt for fonden, fordi vi på den måde understøtter lokale ildsjæle og udviklingen i lokalsamfundene. Herved bakker vi også op om de områder, hvori Andelskassens kunder lever og er aktive,” siger Mikael Nielsen i en pressemeddelelse.
Det er fantastisk at se, hvordan andelskassernes gamle DNA og lokale engagement bliver udfoldet på en ny måde og på den måde gør en forskel for mange borgere i lokalområdet
Morten Skipper – Centerdirektør, Andelskassen i Randers
Pengene blev overrakt ved et arrangement i Andelskassen i Randers, hvor bankens centerdirektør Morten Skipper var til stede.
”Vi er stolte over at være med, når fonden bag banken igen giver noget tilbage til lokale initiativer. Det er fantastisk at se, hvordan andelskassernes gamle DNA og lokale engagement bliver udfoldet på en ny måde og på den måde gør en forskel for mange borgere i lokalområdet,” siger Morten Skipper.
Fondspris til formand for idrætscenter
Denne uges fondsuddelingsrundtur slutter i Børkop mellem Vejle og Fredericia, hvor formanden for Gauerslund Idrætscenter Henrik Sørensen for nylig modtog Fonden for Fynske Bank Prisen på 100.000 kroner.
Henrik Sørensen fik prisen for sit utrættelige arbejde med alt fra halbyggeri og kunstgræsbaner til fondsansøgninger og foreningsliv i og omkring Gauerslund Idrætscenter.
De 100.000 kroner sendte han direkte videre til Idrætscentret.
Morten Unnerup Lyng, der er filialchef i Fynske Bank i Børkop, stod for at uddele prisen. Han understreger, at foreningslivet i Danmark har hårdt brug for ildsjæle som Henrik Sørensen.
”Det er folk som ham, som sætter fællesskabet først og går forrest i arbejdet, der er med til at inspirere de kommende generationer til at værne om den sport og idræt, der binder lokalsamfund sammen,” siger Morten Unnerup Lyng i en pressemeddelelse fra Fynske Bank.
Fonden for Fynske Bank uddeler fire priser på Fyn og i Østjylland hvert år. Bag prisuddelingerne ligger et ønske om at belønne gode initiativer og entusiastiske ildsjæle i de lokalområder, som Fynske Bank er en del af.